Η Ιστορία της Ηλεκτρικής Κουβέρτας

Οι πρώτες συσκευές, που εξελίχθηκαν στις σημερινές ηλεκτρικές κουβέρτες, προορίζονταν αρχικά για ασθενείς και άτομα με αναπηρίες. Πατέρας της ηλεκτρικής κουβέρτας θεωρείται ο Sidney I. Russell, Αμερικανός γιατρός, ο οποίος το 1912 στην προσπάθειά του να βρει ένα τρόπο για να κρατήσει τους ασθενείς του ζεστούς, επινόησε μια «κουβέρτα» που χρησιμοποιούσε ηλεκτρικά καλώδια καλυμμένα με μονωτική ταινία. Η εμπορική χρήση ενός παρόμοιου προϊόντος άρχισε το 1920, όταν ηλεκτρικά θερμαινόμενες κουβέρτες χρησιμοποιήθηκαν σε ασθενείς στα σανατόρια της φυματίωσης. Σε αυτά τα σανατόρια, οι ασθενείς, έχοντας τους πνεύμονες τους εξασθενημένους, έπρεπε να παίρνουν άφθονο φρέσκο αέρα και να κοιμούνται με τα παράθυρα ανοιχτά, μερικές φορές ακόμη και να περνούν το βράδυ σε εξωτερικούς χώρους. Οι ηλεκτρικές κουβέρτες κρατούσαν τους ασθενείς ζεστούς σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Στη δεκαετία του 1930, οι ηλεκτρικές κουβέρτες παράγονταν στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Αγγλία, κυρίως ως είδος πολυτελείας ή ως απαραίτητος εξοπλισμός του δωματίου ενός άρρωστου. Ήταν γενικώς μικρότερες αλλά και πολύ παχύτερες από τις ηλεκτρικές κουβέρτες του σήμερα, και έτσι ονομάστηκαν “μαξιλάρια θέρμανσης” ή “θερμαινόμενα παπλώματα”. Το 1936 εφευρέθηκε ουσιαστικά η πρώτη αυτόματη ηλεκτρική κουβέρτα, καθώς μια εταιρεία δημιούργησε ένα θερμαινόμενο πάπλωμα με αυτόματο έλεγχο θερμοκρασίας. Ένας θερμοστάτης αντιδρούσε στις μεταβολές της θερμοκρασίας του δωματίου και άναβε ή έσβηνε την κουβέρτα αναλόγως.

Η ηλεκτρική κουβέρτα, όπως είναι γνωστή σήμερα, αναπτύχθηκε μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Έρευνες για ηλεκτρικά θερμαινόμενα κοστούμια για τους πιλότους των μαχητικών αεροσκαφών κατά τη διάρκεια του πολέμου, οδήγησαν στη βελτίωση της ασφάλειας και επέτρεψαν στους κατασκευαστές να κάνουν την κουβέρτα πιο λεπτή και να διπλώνεται πιο εύκολα. Το 1945, καθώς ο πόλεμος τελείωνε, άρχισε να διαφημίζεται η κουβέρτα , τονίζοντας βέβαια τη σχέση της με την, εν καιρώ πολέμου, παραγωγή των “ηλεκτρικά θερμαινόμενων” κοστουμιών για τους πιλότους που πετούσαν πάνω από την Ιαπωνία. Η εικόνα της κουβέρτας είχε αλλάξει πλέον ριζικά. Από εκεί που απευθυνόταν αποκλειστικά σε αρρώστους ή ηλικιωμένους, είχε μετατραπεί σε ένα κατεξοχήν παράδειγμα άνεσης της σύγχρονης ζωής, που έκανε τον ύπνο πιο άνετο για όλους. Αν και η τεχνολογία της “μεταπολεμικής” κουβέρτας ήταν καλύτερη, δεν ήταν και τόσο διαφορετική από αυτή που χρησιμοποιούταν στην αύξηση της θερμοκρασίας των παπλωμάτων της δεκαετίας του 1930. Ένα εξωτερικό κέλυφος, παρόμοιο με αυτό μιας απλής κουβέρτας, που περιείχε όμως στο εσωτερικό του καλώδια αντιστάσεων και θερμοστάτες, αλλά και εξωτερικά, στο πλάι, ένα χειριστήριο ελέγχου για τις διαφορετικές ρυθμίσεις της κουβέρτας. Περνώντας τα χρόνια, αναπτύχθηκαν σταδιακά για τα διπλά κρεβάτια, κουβέρτες που είχαν δύο χειριστήρια θερμοκρασίας, ένα για κάθε πλευρά του κρεβατιού. Τα συστήματα ασφαλείας και ελέγχου πολλαπλασιάστηκαν και τελειοποιήθηκαν, και πλέον μπορεί να παραχθεί ένα προϊόν ολοκληρωμένο, ποιοτικό και ασφαλές.

Η Ηλεκτρική Κουβέρτα στην Ελλάδα

Η ηλεκτρική κουβέρτα πρωτοεμφανίστηκε στη χώρα μας το 1972, όταν η DREAM ΑΒΕΕ κατασκεύασε την πρώτη Ελληνική Ηλεκτρική Κουβέρτα DREAM «ΟΝΕΙΡΟ» (αριθμός εγκρίσεως: 49148/72 – Υπουργείο Βιομηχανίας). Το 1979 οι εγκαταστάσεις παραγωγής μας μεταφέρθηκαν στο νεόδμητο, ιδιόκτητο εργοστάσιο της εταιρείας μας, στον τόπο καταγωγής μας, το Μούδρο της Λήμνου, όπου και εξακολουθούν αδιάλειπτα να παράγουν την Ηλεκτρική Κουβέρτα. Εξοπλίστηκαν με τα αρτιότερα μηχανήματα παραγωγής τα οποία διαρκώς εκσυγχρονίζονται και τελειοποιούνται, επιτυγχάνοντας έτσι την παραγωγή ενός ποιοτικά κορυφαίου προϊόντος.